Den magiske fabrikken

24. Jun 2020

Det er sydenstemning i Oslo. Over hele byen ligger folk strødd; i gresset i byens parker, på strendene, i de nyinnkjøpte turhengekøyene, i de skyggefulle bakgårdene, i solstolene på balkongene. Men innenfor dørene hos Norsk Gjenvinning er det svalt og behagelig. Og her er det ingen som hviler. Hver dag kjører 1000 lastebiler inn og ut av området i et evig kretsløp; ingen varer blir her lenger enn 24 timer.

Alt har en verdi

Det er nesten som å tråkke inn i den berømte sjokoladefabrikken fra den boken du vet. Vi blir tatt imot av en smilende, om enn ikke fullt like eksentrisk fabrikksjef som Johnny Depps gestaltning av Willy Wonka. I stedet for en duft av sjokolade, kjenner vi en svak eim av søppel hvis vi puster dypt inn med nesen, men til gjengjeld er fabrikksjef Adis Cengic blid. Først og fremst fordi han er lidenskapelig opptatt av å utnytte ressurser og teknologi, men litt også fordi han er opptatt av 100% god stemning.

– God stemning er faktisk en av verdiene våre, sier Adis.

Den viktigste verdien er likevel den som handler om hvordan de ser på avfall: Det finnes ikke. Alt har en verdi, og avfall er bare ressurser på avveie.

– Det er ikke en påstand vi kommer med, men en sannhet vi jobber hver eneste dag for å få etterleve, sier Adis.

Varene blir levert, fordelt på en av de syv postene, grovsortert, kvernet, pakket og er til slutt klare for å leveres som ny råvare.

Adis tar studentene med på en rundtur på fabrikken. Her skal ingen falle fra en og en, og ingen skal stå igjen som vinner til slutt. Swecos sommerstudenter er her for å lære mer om sirkulærøkonomi i praksis.

Bondegård på taket

Hvis man i likhet med Adis har en innstilling om at ingenting er søppel og at alt har en verdi, er det kanskje lettere å se mulighetene rundt seg. Når en av selskapets verdier i tillegg er god stemning, ender man fort opp på med en bondegård på taket.

– Vi har allerede laget en planteåker hvor fugler og innsekt trives. Snart skal vi også lage et drivhus av en container og vindusglass, forteller en ivrig Adis som ofte starter setningene sine med «Hvis dykkar e lika nørd som meg».

Vi får håpe årets sommerstudenter er nettopp det. For vi vet jo at det er nerdene som skal redde verden. De, eller Captain Planet-gjengen.