Spaced out and fired up

29. Jun 2020

Tirsdag var det duket for Stedsanalyse av ”planeten Nedre Akerselva” – som første del av de fem sommerstudentenes oppgave med å gjøre området selvforsynt.

I litt over en uke har de fem sommerstudentene arbeidet med å finne ut hvordan et område midt i Oslo kan bli sirkulært. Det har vært mye jobbing og flere befaringer – som blant annet hos Norsk Gjenvinning, samt i og rundt ”planeten Nedre Akerselva”.

– ”Som en rus av tanker”, ”spaced out”, ”uvant å jobbe så fritt” og ”utrolig gøy”, var noe av det studentene nevnte, da de ble spurt om hvordan den første uken hadde vært.

– Ingen av oss visste hva oppgaven handlet om, vi hadde kun lest ingressen. Men det har vært en veldig spennende uke og utrolig gøy å ha fått så frie tøyler, sier Marthe Bjella.

Luksus å heve blikket

Studentene er tydelig bevisst luksusen det er å få muligheten til kunne heve blikket og tenke så helhetlig, som det oppgaven innebærer. Det kom også frem da de tirsdag presenterte sin Stedsanalyse – som var langt fra ”spaced out”, men spekket av funn om blant annet lokasjon, nabolaget, kvartalet, reguleringsplaner og stedsoppfatning.

– Det har vært veldig fint å arbeide med stedsanalysen! Det har vært godt å få skrevet ned ting og få mer oversikt, fortsetter Marthe.

På tross av ulike studiebakgrunner var alle studentene enige om at samarbeidet dem i mellom hadde fungert godt den første uken.

– Vi har lært masse av hverandres arbeidsprosesser, sier Erik Aune.

– Ja, alle på gruppa kommer til å utvikle seg veldig, legger Sara Græsli til.

Bier og alger

Etter presentasjonen og tilbakemeldinger fra fagpersoner i Sweco og Aspelin Ramm, var det lagt opp til workshop med tema ”konsept, strategi og grep”.  

Hva med havet, kan vi bruke det? Hva med bier? Alger? Psykisk helse? Synlig mangfold? Kan man ta opp igjen noe av det gamle, som tømmervirke? Må planeten være en del av et solsystem? Hvilke flere planeter trenger vi i så fall? Ideene som dukket opp under brainstormingen i første del var mange. Etter noen runder på hvilke ideer studentene ønsket å ta med seg videre i prosjektet, virket alle gira på utkommet av dagen.

– Tilbakemeldingene vi fikk i dag ga oss mange bekreftelser og nye tanker. Selv om innspillene er mange og fokuset er rettet veldig mot oss, føler vi at alle vil at vi skal gjøre det bra, ikke at noen er ute etter å ta oss. Så det er bare gøy, sier Marthe.

De andre studentene var enige.

– I dag har vært en milepæl. Nå har vi fått mer eierskap til mål og visjoner, sier Ingvild Høgseth.

Litt realistisk

Tross en hektisk uke, virket studentene ivrige etter å fortsette med det videre arbeidet.

– Nå gjelder det å tenke realistisk, men ikke for realistisk. Det er det vi blir pushet på nå. Så nå må vi komme opp med noen innovative løsninger, avslutter Micael Hailemicael.